Jaki syrop do kawy?

Kiedy kupujemy kawę w znanej sieciowej kawiarni zazwyczaj sprzedawca pyta, czy mamy ochotę na dodatek syropu smakowego. Ja zwykle odmawiam, bo uwielbiam ten lekko gorzkawy smak i  naturalny zapach kawy. Wiem jednak, że są wśród nas miłośnicy kaw smakowych, z dodatkiem syropów. Dziś będzie więc kilka słów o tym kawowym dodatku.

W większości kawiarni najpopularniejsze smaki syropów to: waniliowy, karmelowy, cynamonowy, amaretto, czekoladowy. Czasami dostępne są także syropy miętowe, irish cream, imbirowe, pomarańczowe i oraz malinowe. Cena dodatku do kawy w postaci syropu smakowego to zazwyczaj około 2 zł. Czy to drogo, czy tanio? Trudno powiedzieć. Na pewno warto spróbować.

Mamy również możliwość zakupu ulubionego syropu smakowego i przyrządzanie z nim kawy w domu. W Internecie mnóstwo jest stron oferujących najróżniejsze marki syropów do kawy. Chyba najbardziej znaną marką jest Monin. Firma posiada naprawdę dużą gamę syropów smakowych, które są dostępne w cenie  ok 35 zł np. na stronie
http://www.kawosfera.pl/pl/c/SYROPY-MONIN/71

Wypróbowałam także syropy firmy Vicotrias’s. Są dostępne na stronie
http://www.kaweo.pl/index.php?cat_id=12&page=0&view=0&sort=default
w bardzo przystępnej cenie ok. 17zł za 490ml. Ciekawostką jest także możliwość zakupu kilku małych buteleczek syropów w różnych smakach w jednym zestawie. Może to być idealny prezent dla jakiegoś kawosza lub kawoszki.

Wiem także, że w wielu supermarketach możemy kupić syropy smakowe nieznanych marek po bardzo atrakcyjnych cenach, nawet 7zł. Niestety do tej pory nie miałam okazji żadnego spróbować i nie mogę wam ich polecić. Jeżeli natomiast lubicie trochę „ryzyka” to zachęcam do zakupu i dzielenia się opiniami;)

Jeżeli natomiast chcecie wiedzieć, jakie dokładnie składniki znajdują się w waszym syropie i że nie ma w nim żadnej chemii,  to specjalnie dla was poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka łatwych przepisów na domowe syropy smakowe. Enjoy! ;D

Syrop Karmelowy:

1,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

Wsypać do garnka z grubym dnem cukier i wodę. Gotować do momentu, aż pojawią się bąble i zmieni się kolor na lekko brązowy. W międzyczasie zagotować w czajniku wodę. Można mieszać, gdy potrzeba, drewnianą łyżką. Jak kolor już jest prawie taki, jak chcemy, wyłączyć ogień.  Poczekać ok. 1 minuty i wlać pomału tę zagotowaną wodę, mniej więcej 1 szklankę. Syrop dość mocno paruje, także trzeba robić to ostrożnie. Kiedy para już opadnie trzeba zamieszać drewnianą łyżką, by karmel się rozpuścił. Zostawić na noc i potem przelać do słoika lub butelki.

Źródło: http://antypody.info/blog/tag/syrop-karmelowy

Syrop cynamonowy:

15 dag.cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

350 ml.wody

1/2 łyżeczki cynamonu

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając. Zagotowujemy i 4 min.trzymamy na ogniu. Następnie dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszając od czasu do czasu trzymamy na małym ogniu, aż powstanie syrop, gotujemy(ma tylko pyrkać).Zmieni kolor na ciemniejszy i zrobi się gęstszy. Ostudzić. Przelać do buteleczek i trzymać w lodówce.

Źródło:http://kocurkowakuchniababuni.blox.pl/2012/05/CYNAMONOAWY-SYROP-DO-KAWY-LUB-HERBATY.html

Syrop waniliowy:

Cukier  – 1 kg

Wanilia  – 10 lasek

Woda  – 1 l

Rozpuszczamy cukier w wodzie w proporcji 1/1. Do roztworu dodajemy laski wanilii i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Syrop wraz z laskami wanilii przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2/3 tygodnie.

Źródło: http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/5313-syrop_waniliowy

 

Syropy możemy wykorzystywać także do drinków i deserów, więc na pewno się nie zmarnują. Szczególnie polecam wam je, jako dodatek do małych placuszków tzw. pancaków. Ale o tym już innym razem ;)

Mili

Print Friendly

19 myśli nt. „Jaki syrop do kawy?

  1. Ja uwielbiam syrop karmelowy, który można również dodać do gorącej czekolady z bitą śmietaną, polecam w Starbucksie, mmmm pycha:* A do kawy polecam syrop klonowy, chodzi mi tutaj o latte, te połączenie jest boskie:P

  2. Uwielbiam syropy do kawy! Z Vicotoria’s najbardziej smakuje mi orzechowy i Irish. Z takich tanich, o których wspomniałaś próbowałam syropy z Lidla (dostępne w sprzedaży w takcie „Dni kawy”) za 7 zł właśnie. Za bardzo się nie różniły od tych z wyższej pułki. Ale żeby zrobić syrop samodzielnie? Zaintrygowałaś mnie!. Może wypróbuję? I czekam na przepis na pancake :)

  3. Raczej nie przepadam za słodką kawą, ale syropy to co innego :D Czasem lubię dodać, by nadać kawie innego posmaku jeśli pod ręką akurat nie mam smakowej kawy ;) Lubię waniliowy, Irish Cream i karmelowy w okresie szczególnie zimowym.

  4. Prowadzicie ciekawego bloga :)
    Co do kawy, ja uwielbiam różne takie „wycudaczone” :D dawajcie wiecej takich pomysłów, z miłą chęcią będę czytać ;) pzdr.!

  5. A ja bylem w Anglii i piłem syropy, które są na zdjęciu, a o nich nie wspomniałaś, czyli syropy Sweetbird. Tu na zdjęciu są syropy bez cukru, dla tych którzy przejmują się ilością kalorii :P a można je zakupić taniej niż popularnego Monin, bo są w litrowej butelce :) dostępne na stronie http://www.wondercoffee.pl ;)
    Fajny blog! :)

  6. Kiedyś używałam Monin, potem próbowałam jakieś marketowe wynalazki, które w większości smakowały jak tania podróbka, a potem kupiłam na ciechan.pl syropy DaVinci – jednak są najlepsze. Kokos po prostu boski. Widziałam je w coffee heaven, ale do domowego użytku najlepiej kupic na allegro lub na stronie, bo wychodzi dużo taniej.

  7. Syropów na rynku jest bardzo dużo. Najlepszy syrop malinowy jaki próbowałam to ten z DaVinci Gourmet z serii owocowej. Można go kupić np. na allegro lub na stronie importera http://www.ciechan.pl
    Do takich naleśników lubię Spiced chai z kardamonem i cynamonem. Mhhh… ale się rozmarzyłam.

  8. Chciałbym zrobić fajne latte machiato z automatycznej funkcji w expresie, kiedy dać syrop?
    Wlac do pustej szklanki i robić standardowo kawę?
    Zrobić standardową kawę i wlać na końcu?
    Dodać gdzieś po drodze? np po spienieniu mleka?

  9. Nie wiem czemu, ale po sokach z marketu miałam zawsze wrażenie takiej goryczy w ustach. Smak kawy zamiast się poprawić to był taki odcięty od tego soku. Teraz kupuje tylko syropy eko (eterno), które ładnie się łączą, też z wodą. Do kawy polecam cynamonowy :)

  10. Ja mam tak samo jak Ania również odnoszę wrażenia jakieś goryczki, może ma to związek w substancjami chemicznymi. Niedawno udało mi się kupić świetny syrop kokosowy na http://www.caffegaleria.pl/oferta.html ma on zupełnie inny smak niż syropy z supermarketu nie odczuwa się w nim chemii anie goryczki, szczerze polecam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>