Prosty torcik z bitą śmietaną i owocami

Właśnie wróciłam z kolejnej podróży do 3miasta:D ale spokojnie, dzisiaj nie będę Was zamęczała opowieściami nadmorskimi, na to przyjdzie pora. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na torcik śmietanowo-owocowy.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Śmietana:

  • 1 litr śmietany 36% – schłodzonej
  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • owoce sezonowe, ja użyłam: truskawki, borówki i maliny
  • wiórki kokosowe – do ozdoby boków tortu
  • herbata malinowa – do nasączenia tortu

Pieczenie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubijając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. UWAGA! Jeśli ciasto zacznie się przypalać, ale tylko góra, bo w środku dalej jest płynne, należy trochę zmniejszyć temperaturę i zestawić ciasto na najniższą półkę w piekarniku. I nie przejmujemy się, później obkrajamy biszkopt z przypalonych fragmentów.

Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć „do góry nogami”. W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Przygotowanie śmietany:

Schłodzoną śmietanę łączymy z cukrem pudrem, następnie miksujemy aż będzie sztywna. Kroimy biszkopt na 3 części, każdą część nasączamy malinową herbatą. Następnie przekładamy masą oraz owocami. Wierzch dekorujemy według uznania, a boki obklejamy wiórkami kokosowymi.

Mam nadzieję, że zasmakuje!

Sara

 

Print Friendly

5 myśli nt. „Prosty torcik z bitą śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>