Ostatnie owoce lata – pierwsze jesienne liście | tarta malinowa |

Przeraziła mnie dzisiejsza wiadomość usłyszana w telewizyjnej pogodzie, Pan prezenter zakomunikował, że to już koniec lata! Z jednej strony ogarnęła mnie rozpacz, z drugiej już trochę zatęskniłam za rokiem akademickim, brakiem czasu i tą zabieganą codziennością. Żeby ostatecznie pożegnać się z tą upalną porą roku, postanowiłam przyrządzić smaczną tartę z malinami i borówkami. To jak żegnacie ze mną te słoneczne i upalne dni?

Oto przepis na bajecznie prostą i smaczniutką tartę!

Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Składniki na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 jajka

Do dekoracji: maliny i borówki – ilość według uznania

Przygotowanie:

  • Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
  • Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny i borówki, delikatnie dociskając je do kremu. I gotowe! Mi zasmakowało, a Wam? :)

Sara

Print Friendly

2 myśli nt. „Ostatnie owoce lata – pierwsze jesienne liście | tarta malinowa |

  1. Faktycznie, to najlepszy sposób na pożegnanie lata. Cóż zrobić, jesień idzie, trzeba się z tym pogodzić. Na szczęście polska jesień też potrafi być piękna. A potem już z górki, zima i wiosna pełna ciepła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>