Jesienny placek drożdżowy ze śliwkami

Niedawno Sara żegnała lato tartą z malinami. Dzisiaj ja postanowiłam powitać jesień. I to nie byle czym, a oczywiście samymi smakołykami. Tak jak obiecałam, staram się jak najlepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dziś przyszła pora na śliwki i myślę, że udało mi się całkiem nieźle je spożytkować.

Potrzebne składniki:

800 g śliwek (najlepiej węgierek)

1 szklanka mleka

1 opakowanie drożdży instant

3 jajka

70 g cukru pudru

500 g mąki

szczypta soli

100 g margaryny

2-3 łyżki cukru na karmel

Przygotowanie:

Zaczynamy od śliwek. Myjemy je, przekrawamy na połowę i usuwamy pestkę. Następnie z letniego mleka i drożdży przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy na kilka minut.

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.

W misce łączymy razem mąkę, zaczyn, jajka z cukrem, odrobinę soli oraz roztopioną margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli potrzeba, dosypując mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wykładamy je do natłuszczonej blachy (o średnicy ok. 26 cm lyb 30 x 20 cm). Na nim rozkładamy śliwki przekrojoną częścią do góry, lekko je wciskając. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut.

Na patelni rozpuszczamy cukier, aż do uzyskania złotego karmelu. Dekorujemy nim ciasto tworząc fantazyjne wzory.

 

Czyż to nie proste? Jesień, obłaskawiona takim ciastem, na pewno będzie dla nas przychylniejsza i jeszcze zaskoczy nas piękną słoneczną pogodą ;)

Smacznego!

Mili

Print Friendly

7 myśli nt. „Jesienny placek drożdżowy ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>