Sezon dyniowy rozpoczęty! – przepis na ciasto dyniowe

Wrzesień za nami, a przed nami prawdziwa jesień! Na szczęście to nie oznacza tylko parasoli, przemoczonych butów i katarów. Choć sezon przeziębień już daje o sobie znać, to pogoda raczej nam sprzyja. W weekend zawitała do nas stara, piękna, złota i oczywiście polska jesień.

W tym roku sezon dyniowy z hukiem rozpoczęła premiera ukochanej kawy smakowej – Pumpkin Spice Latte. Zakochałam się w niej od pierwszego łyku. Choć zaskoczeniem było dla mnie to, że smak dyni przypadł mi do gustu, ale zapragnęłam więcej. Dlatego pokusiłam się o stworzenie sławnego ciasta dyniowego. Jak mi poszło? Zaraz się przekonamy.

Nie łatwo było się za to zabrać i z góry ostrzegam, że przygotowanie dyni do starcia nie należy do najprostszych zadań. Ale do odważnych świat należy także do dzieła!

Przygotowanie:

Rozkrajamy i wydrążamy dynię, następnie obieramy. Odważoną ilość 350g trzemy na tarce na średnim oczku.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy miód i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, dalej miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dosypujemy do masy. Wyrabiamy ciasto mikserem, dosypujemy wiórki kokosowe – ilość według upodobań. Dodajemy startą dynię, cynamon i łączymy składniki mieszając delikatnie ŁYŻKĄ.

W oddzielnej misce, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ubite białko do ciasta i również delikatnie łączymy ŁYŻKĄ.

Masę wylewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut.

Gotowe i przestygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą. Ja zostawiłam samo ciasto. :)

Ja polecam kosztować to ciasto z sosem waniliowym, takim jak do lodów. Doda on lekkiej słodyczy do naszego dyniowego deseru. :)

Dodatkiem do ciasta może być oczywiście nasza ukochana kawa, ale jeśli chcecie zaserwować to ciasto w gronie przyjaciół na wspólnym spotkaniu ( oraz jesteście pełnoletni ;p ) proponuję moje ostatnie odkrycie – pyszny likier o smaku Latte Macchiato dostępny w sklepach Lidl :)

Sara

Print Friendly

19 myśli nt. „Sezon dyniowy rozpoczęty! – przepis na ciasto dyniowe

  1. Przepis wart zapamiętania :) tylko z wiórków kokosowych bym zrezygnowała i czymś zastąpiła (prażone orzechy włoskie/laskowe), ale tylko dlatego, że za nimi nie przepadam.
    Będę zaglądać żeby zobaczyć przepis na tę dyniową latte ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili.

  2. A u mnie ciasto, najpierw pięknie wyrosło, a potem szybko osiadło… Było też dość wilgotne. Może dynia trzeba było odcisnąć lub więcej mąki dodać?

    • Ciasto wyszło Ci takie jak powinno według tego przepisu. Moje również było wilgotne. Żeby ciasto był duże, suche i wyrośnięte należy je zrobić według innego przepisu z pieczoną dynią. Ja wole ten, bo uwydatnia smak dyni. Inne receptury dają końcowy smak ciasta bardzo podobnego do marchewkowego, a przecież mamy ochotę na dynię :)

    • Hmmm a czy posiadasz piekarnik z funkcją termoobiegu? Mi ciasto piecze się przy tej opcji około 35-40 minut. Nie będzie ono wyrośnięte, a przez dodanie startej dyni w efekcie końcowym nie ma być całkowicie suche, jak widać z resztą na zdjęciach. Robiłam je według tego przepisu kilka razy i nie miałam problemów z pieczeniem, więc nie wiem z czego może to u Ciebie wynikać. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>