Tiramisu – przepis na łatwy, smaczny deser

Po Świętach jestem przejedzona różnego rodzaju ciastami. Dlatego postanowiłam dla odmiany przygotować dla swojej rodziny wiosenną, deserową niespodziankę. Szukając w otchłani internetu czegoś odpowiedniego, już traciłam nadzieję, kiedy przyszedł mi na myśl deser tiramisu, który miałam okazję spróbować w jednej gdańskich kawiarń :) A jako, że znów wybieram się do 3miasta stwierdziłam, że będzie to idealne nawiązanie.

Deser przygotowuję się szybciutko, tylko należy odstawić go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – wtedy smakuje najlepiej :)

SKŁADNIKI ( na 2 porcje):

Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżka likieru (kawowy, kakaowy, amaretto)
Nasączenie:
- 1 duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
Oraz:
- podłużne biszkopty
- kakao do posypania
- owoce czarnej porzeczki (miałam moczone w alkoholu)

PRZYGOTOWANIE:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudź.
Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i likier, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

W przygotowanych pucharkach ułóż kleks kremu, oprósz kakao, ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w rozpuszczonej kawie.

Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który oprósz kakao i udekoruj owocami. Wstawiamy do lodówki, na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Deser Tiramisu dobrze jest podawać schłodzone. Smakuje słodko, kremowo i kawowo – po prostu niebo w gębie!

Sara

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>