Tropikalny deser na koniec lata

Lato dobiega powoli końca, a mi wciąż marzą się egzotyczne podróże i upalne dni spędzone nad wodą. Niestety – nic z tych rzeczy już mnie nie spotka (przynajmniej w tym roku;). Na dobry koniec wakacji i dobry początek jesieni proponuję Wam deser kokosowy z mango. Właściwie dość niedawno odkryłam, że mango pasuje do tak wielu potraw. Jest słodkie, ale nie przesadnie, bardzo soczyste i pięknie pachnie! W połączeniu z kokosem tworzy iście tropikalne połączenie. Niestety przepis nie jest mojego autorstwa. Zainspirowały mnie „Moje smaki życia”, ale dzielę się z Wami tym pysznym pomysłem i potwierdzam, że smakuje bosko!

Potrzebne składniki (na 6 porcji):

200 g serka mascarpone

200 jogurtu naturalnego typu greckiego

3 łyżki wiórków kokosowych

2 dojrzałe mango

1/4 szklanki soku z ananasa

cukier brązowy (ilość w zależności od upodobań )

chipsy kokosowe

Przygotowanie:

Owoce mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałki. Układamy na dnie pucharków i posypujemy brązowym cukrem (według uznania, w zależności czy nasze mango jest mniej czy bardziej słodkie). Mascarpone łączymy z jogurtem naturalnym, sokiem ananasowym i wiórkami. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Powstały krem wykładamy na przygotowane owoce. Z wierzchu układamy chipsy kokosowe (gotowe lub zrobione własnoręcznie z całego kokosa).

Ten deser przeniesie Was w wymarzone tropiki! Jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a tak pyszny, że po prostu musicie go spróbować ;)

♥ Mili

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tropikalny deser na koniec lata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>