Świąteczny drink – kawowy eggnog

Święta to czas, kiedy można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i odstępstwa od codziennego trzymania diety. A piszę to dlatego, że napój, który Wam zaproponuję na pewno nie należy do najzdrowszych i najmniej kalorycznych, za to sączenie go w bożonarodzeniowy wieczór sprawia ogromną przyjemność.

Eggnog to tradycyjny świąteczny napój na bazie jajek i mleka, często serwowany z dodatkiem alkoholu. Ma idealnie gładką konsystencję i błogi słodki smak. Zazwyczaj przygotowywany jest z surowych jajek i podawany z dodatkiem gałki muszkatołowej i cynamonu. Ja nie mogłam się przemóc i poddałam jajka obróbce termicznej, a zamiast mocnego alkoholu dodałam likieru kawowego.

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

2 żółtka

35 g cukru

250 ml mleka

100 ml likieru kawowego

60 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy niewielką ilość wody. W metalowej misce łączymy żółtka, cukier i mleko. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (ale miska nie może dotykać wody!). Ucieramy przy pomocy trzepaczki przez ok. 15 min. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy jajecznej dodajemy alkohol, a następnie lekko ubitą śmietankę. Schładzamy w lodówce lub pijemy od razu.

Jeżeli chcemy przygotować większą ilość napoju wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.

♥ Mili

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Świąteczny drink – kawowy eggnog

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>