Śniadaniowe ciastka owsiane z jabłkami

Maj pachnie cudownie! Kwitnące bzy i konwalie, pierwsze wypieki z rabarbarem i kawa wypijana w promieniach porannego słońca na tarasie… Chociaż temperatura na zewnątrz mogłaby być trochę wyższa (w Warszawie niestety nie ma szaleństwa…), to i tak uwielbiam ten czas w roku! Do pełni szczęścia potrzebny byłby mi jeszcze wolny weekend i jakiś hotel z basenem w górach, najlepiej w moim ulubionym Karpaczu. Niestety na taki wyjazd chyba przyjdzie mi poczekać. Czuję już na plecach ponaglający oddech pracy magisterskiej, która uparcie nie chce się sama napisać… Próbowałam ją nawet przekupić pysznymi ciastkami owsianymi, ale nic z tego :) Na „magisterkę” nie działają, ale może sprawią, że miło rozpoczniecie z nimi dzień, bo są bardzo zdrowe i proste w przygotowaniu.

Potrzebne składniki (na ok. 8 ciastek):

165 g jabłek obranych i startych na drobnej tarce

1 duże jajko

50 g płatków owsianych

50 g zmielonych otrębów owsianych

2 łyżki miodu

1 łyżka mąki (może być bezglutenowa)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

garść rodzynek lub orzechów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy razem w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wykładamy masę na blachę z papierem do pieczenia, formując okrągłe ciastka. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem).

Widzicie? Nie ma w tym nic trudnego, a takie ciastka idealnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy lub do szkoły. Dodadzą nam energii pomiędzy posiłkami i będą smacznym dodatkiem do ulubionej kawy.

♥ Mili

Print Friendly

2 myśli nt. „Śniadaniowe ciastka owsiane z jabłkami

  1. A propos proszku do pieczenia… Myślisz, że wyjdą bez niego? Moje przesadne podejście do zdrowego jedzenia zniechęca mnie do pieczenia gdy widzę, że w przepisie jest soda lub właśnie proszek :(
    I jeszcze: czy jabłka w ciastkach są wyczuwalne? Takiego przepisu jeszcze nie spotkałam.

    • Myślę, że możesz spróbować pominąć proszek, pewnie ciastka wtedy nie wyrosną, ale mogą być dalej smaczne;) zdecydowanie jabłka są wyczuwalne i sprawiają, że ciastka są bardzo wilgotne, zupełnie inne od tradycyjnych owsianych ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>