Razowe crumble z truskawkami, rabarbarem i kokosem

Dzisiejszy wpis to prawdziwa „świeżynka”. Deser w postaci truskawek pod kokosową kruszonką właśnie zniknął w nieskończonych otchłaniach żołądków mojej rodzinki. Udało mi się jeszcze uwiecznić go na kilku zdjęciach, zanim aparat odmówił mi posłuszeństwa (a właściwie nienaładowany akumulator). Chyba nie muszę Wam mówić, że było pysznie, prosto i szybko – to utwierdza mnie w przekonaniu, że do kulinarnego szczęścia potrzeba naprawdę niewiele ;)

Potrzebne składniki:

3-4 średniej wielkości łodygi rabarbaru

1/2 kg truskawek

1/3 szklanki cukru brązowego

Na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki cukru brązowego

100 g zimnego masła

Do podania:

Jogurt grecki

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Truskawki myjemy i pozbywamy się z nich szypułek. Owoce przekładamy do miski i mieszamy z cukrem.

Mąkę, wiórki kokosowe i cukier łączymy razem z pokrojonym na małe kawałki masłem. Wyrabiamy między palcami, aż powstanie kruszonka.

Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i równomiernie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy z jogurtem.

♥ Mili

Print Friendly

4 myśli nt. „Razowe crumble z truskawkami, rabarbarem i kokosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>