Aromatyczny chlebek dyniowy

Dyniowa latte to oczywiście mój ulubiony jesienne napój, ale poza nim uwielbiam wszystko, co zawiera dynię. Do tej pory na pierwszym miejscu królował u mnie dyniowy sernik, ale w tym roku postanowiłam spróbować czegoś nowego. Inspirację dla tego przepisu  stanowiła książka Agnieszki Maciąg „Smak miłości”. Wprowadziłam kilka małych zmian i oto jest: aromatyczny dyniowy chlebek! ;)

Potrzebne składniki:

500 g pure z dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowej)

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki miodu

3/4 szklanki oliwy z pestek winogron

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka starta z jednej pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

garść pestek dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

szczypta soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od utarcia oleju z miodem. Następnie dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy. Dodajemy pure z dyni, skórkę i sok z pomarańczy, mąkę, sodę, proszek oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Przekładamy do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

♥ Mili

Print Friendly

2 myśli nt. „Aromatyczny chlebek dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>